Debattartikel i Expressen

10 maj, 2022 | Artiklar om mänskliga rättigheter

Strax efter utgivningen av min bok Catfight – nidbilder av kvinnor i grupp skrev jag en debattartikel i Expressen om hur kvinnor ställs mot varandra. Den hade rubriken ”Är kvinnor verkligen varandras värsta fiender?” och började såhär:

Det jobbar många kvinnor där – du fattar.” Min vän höjer ett menande ögonbryn, som jag möter med en lika menande nickning. Det är klart att jag förstår vad hon menar när hon berättar om hur ofta det blir tjafs mellan hennes kollegor.

Kvinnor trycker ned varandra. Tjejer är falska. Flickor kan inte leka tre. Fraserna är bekanta för många. Jag har också sagt att tjejer snackar mycket skit om varandra. Hör man något ofta nog börjar man säga det själv. Språket, historien och politiken är fulla av antydningar om vad som kan väntas av kvinnliga samarbeten. Till och med välmenande föräldrar och lärare kan hålla liv i bilden att flickor inte fungerar ihop. Från dokusåporna lär vi oss att tjejer är opålitliga, från reklamen att andra kvinnors avund är något åtråvärt, från löpsedlarna att kändiskvinnor avskyr varandra. 

Men hur sant är det att kvinnor är varandras värsta fiender? Inte särskilt. 

Resten av texten hittas hos Expressen!

Boka föreläsning om rättigheter

Under 2023 är jag tillgänglig för att föreläsa inom hela Sverige så gott som hela året, på plats som digitalt.
Baserat på fackförbunds rekommendationer är arvodet för en standardföreläsning 8 700 kr exkl moms och eventuella resekostnader. Längd på passet, deltagarnas förkunskaper och omfattningen av interaktivitet spelar också in.
Vill du bolla hur en föreläsning eller workshop kan läggas upp? Skriv en rad så skickar jag över ett förslag på en presentation!