Boken ”Catfight” i Nyhetsmorgon

21 augusti, 2021 | Media

I samband med släppet av fackboken Catfight – nidbilder av kvinnor i grupp (2021) var jag med i TV4 Nyhetsmorgon och fick berätta lite om hur boken kom till och vilka frågor den uppmärksammar.
I grund och botten ville jag undersöka varför så många, inräknat en del kvinnor själva, har en uppfattning om att tjejer kan vara särskilt elaka mot varandra. Min ståndpunkt är inte att detta är totalt båg, men att det har ett ursprung i det. När stereotyper lär alla, oavsett kön, att tjejer är knepiga kan det bli en självuppfyllande profetia. Situationen förvärras därefter av att kvinnodominerade miljöer så gott som alltid är utsatta för resursbrist och andra effekter av en patriarkal (mansdominerad) struktur. Sådant leder nästan alltid till att medlemmar i den diskriminerade gruppen får ett behov av att sticka ut på varandras bekostnad och att visa att man själv inte är som den övriga delen av gruppen. Dessutom är resursbristen en bra grogrund för konflikter i sig.
Jag är så glad att mitt förlag, Bonnierägda Romanus & Selling, hjälpte till att få ut Catfight så mycket, och Nyhetsmorgon var kulmen på en otroligt kul vår av medieframträdanden.

Boka föreläsning om rättigheter

Under 2023 är jag tillgänglig för att föreläsa inom hela Sverige så gott som hela året, på plats som digitalt.
Baserat på fackförbunds rekommendationer är arvodet för en standardföreläsning 8 700 kr exkl moms och eventuella resekostnader. Längd på passet, deltagarnas förkunskaper och omfattningen av interaktivitet spelar också in.
Vill du bolla hur en föreläsning eller workshop kan läggas upp? Skriv en rad så skickar jag över ett förslag på en presentation!